‘Betaal later’Tweede Kamer wil verbod

Het wordt binnenkort mogelijk om in winkels op afbetaling te kopen. De komst van betaaldienst Klarna naar de fysieke winkelstraat leidt tot grote zorgen in een van de armste steden van Nederland: ,,Jongeren zien gevolgen niet goed.”
Betaaldiensten Klarna en Adyen willen de mogelijkheid voor achteraf betalen ook aanbieden op pinautomaten, in fysieke winkels. Tot bezorgdheid van de Tweede Kamer en toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM).

1024x576a.jpg
In veel online winkels kun je via de optie ‘achteraf betalen’ die broek tóch kopen. Betaaldiensten Klarna en Adyen willen die mogelijkheid nu ook aanbieden op pinautomaten, in fysieke winkels dus. Tot bezorgdheid van de Tweede Kamer en toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM).

<<<<<<<<Accu / batterij PC-M116 voor Byford PDA Handset X5
Afbetaalapps maken het mogelijk om bestellingen achteraf of in delen te betalen. De bekendste daarvan, Klarna, werkt samen met betaalbedrijf Adyen om achteraf betalen ook in fysieke winkels mogelijk te maken.

<<<<<<<<Accu / batterij HBL9100 voor Urovo I9100
Als je bij een aankoop kiest voor de optie ‘achteraf betalen’ leen je feitelijk geld van de betaaldienst, zoals Klarna, Riverty en Billink. Het bedrag moet binnen maximaal drie maanden zijn teruggestort. Toch hoeven deze diensten niet te voldoen aan strenge eisen voor kredietverstrekkers, zoals de verplichting om te controleren of je wel genoeg verdient om de lening terug te betalen.
De betaal later-diensten vallen nu nog buiten de strenge eisen omdat ze geen of nauwelijks rente rekenen. Wie de betalingstermijnen mist, krijgt echter te maken met hoge aanmaningskosten.

“Er is geen enkele toets of de lening wel een goed idee is voor jou”, zegt Teun van der Velden, manager team Krediet bij de AFM. “Als je gebruikmaakt van de betaal later-faciliteit, zou het kunnen zijn dat je dat vorige week ook hebt gedaan en dat je het overzicht niet meer hebt. Die schuldenstapeling en ook de gewenning van elke keer een schuld aangaan, daar maken wij ons zorgen over.”
Mensen die zelf bij het achteraf betalen van een online aankoop al eens in de problemen raakten, beamen dat. De helft (50 procent) verwacht dat ze in de winkel sneller iets kopen waar ze op dat moment geen geld voor hebben, als ze van deze optie gebruik kunnen maken.
De betaal later-diensten vallen buiten de strenge eisen omdat ze geen of nauwelijks rente rekenen. Maar als je betalingstermijnen mist, krijg je vaak te maken met hoge aanmaningskosten. Daarmee halen sommige betaal later-diensten 40 procent van hun inkomsten binnen. De rest verdienen ze aan de vergoedingen die winkels betalen.
Van de mensen die weleens achteraf betaalden bij een webshop, geeft 7 procent aan problemen te hebben gehad met het betalen van de rekening. Dat aandeel is het hoogst onder jongeren tussen de 16 en 34 jaar: van hen kwam 11 procent in de knel met betalen.
Die problemen zijn ook de Utrechtse wethouder Linda Voortman een doorn in het oog. Ze deed in de gemeenteraad richting winkeliers de oproep om het ‘later betalen’ niet te introduceren. “Als je wat jonger bent is het heel verleidelijk om op deze manier net die mooie schoenen of dat leuke shirtje te kopen. Ik denk dat we mensen een beetje tegen zichzelf in bescherming moeten nemen.”


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *