Wat maakt een smartphone een goede smartphone? De voorkeuren van de verschillende gebruikers zijn zeker zeer uiteenlopend, maar de accu speelt meestal een belangrijke rol. In een recent onderzoek1) geeft 82 % van de respondenten aan dat een hoge acculevensduur een van de belangrijkste aankoopcritera is.
Een smartphone die plots uit z’n voegen barst? Een tablet met een uitstulping? Een laptop met een bultje? Batterijen kunnen door allerhande redenen -zoals oververhitting- opzwellen. In extreme gevallen tot zelfs twee keer hun oorspronkelijke grootte, zodat ook de behuizing van je toestel opbolt. Het fenomeen doet zich vooral voor bij lithium-ion en lithium polymeerbatterijen. Dit zijn de batterijen die je vandaag haast standaard in smartphones, laptops, e-readers en fitness-trackers vindt.
<<<<<<Accu / batterij GP5JE voor Google Pixel 7a
Dit lijkt de hoofdoorzaak te zijn voor opgezwollen batterijen. Nadat je toestel volgeladen is, dien je deze van de stroom af te doen. Tevens is gebruik van een originele laders zeker van groot belang om dit soort problemen te verkomen.
<<<<<<Accu / batterij GUKD8 voor Google Pixel 8 Pro
Zo voorkom je een gezwollen batterij
Lithium-ion en Lithium-polymeer hebben een hekel aan hitte. Laat je laptop niet in de wagen achter op een zonnige dag en blokkeer de ventilatieopeningen van je laptop niet. Laad toestellen niet op in het zonlicht of in de buurt van de verwarming. Een gaming-marathon van 30 uur op je smartphone? Geen goed idee.
Gebruik de oplader die bij het apparaat hoort. Is hij stuk, koop dan hetzelfde merk en type. Kwalitatief materiaal en veiligheidscertificaten kosten geld. Je vindt vast wel een oplader die de helft goedkoper is. Maar wat je bespaart op een goedkopere oplader, geef je straks misschien uit aan een volledig nieuw toestel.
Laat je toestel niet constant in het stopcontact. Je batterij stopt wel automatisch met opladen als ze vol is. Toch is het aangeraden om je toestel af en toe van de netstroom te halen en de batterij ook echt te gebruiken zodat ze haar functie naar behoren kan uitvoeren.
Wat gebeurt er als een batterij opzwelt?
Lithium-ionbatterijen maken gebruik van een chemische reactie om energie op te wekken. Naarmate de batterij ouder wordt, wordt deze chemische reactie niet meer volledig voltooid, waardoor gas kan ontstaan (outgassing) en de batterij opzwelt. Bovendien, als de chemische lagen van de batterij niet goed gescheiden blijven (door schade of een defect), kan er een zwelling en zelfs brand ontstaan. Als deeltjes tussen de lagen van de batterij terechtkomen en uiteindelijk het membraan doorprikken dat de lagen van elkaar scheidt, zwelt de batterij op. Als het membraan gecompromitteerd is, kan vocht in de lucht reageren met de batterijcel, waardoor de cel zelf opzwelt. De beruchte Samsung Galaxy Note7 en hoverboards hadden last van dit probleem, waardoor er strikte beperkingen gesteld werden op batterijen die verstuurd worden en die op het vliegtuig meegenomen mogen worden.
Leave a Reply