Steeds meer smartphones maken gebruik van draadloos opladen. We noemen dit ook wel ‘contactloos opladen’ of ‘wireless charging’. Deze nieuwe manier van opladen geeft minder gedoe met kabels en dat is fijn: nooit meer zeuren om een lader en niets meer in de knoop. Maar is draadloos opladen ook sneller? Op welke smartphones werkt het wel, en welke niet? Zijn er ook nadelen aan draadloos opladen? Hoe het precies werkt en wat je nodig hebt, leggen wij voor je uit.
Er zijn zoveel redenen waarom mensen overstappen naar draadloos opladen dat het moeilijk is om ze allemaal op te noemen, maar we gaan het proberen. Dit is waarom je alle mogelijkheden van je telefoon zou moeten gebruiken en je moet aansluiten bij de uitgebreide wereld van draadloos opladen.
<<<<<<<Accu / batterij LB803 voor Xiaomi 1S
Wat is draadloos opladen?
Simpel: opladen zonder kabel. Een doorontwikkeling van de bestaande oplader. Dankzij dit soort innovaties zijn nieuwe smartphones en hun accessoires vrijwel elk jaar een stuk krachtiger. De ene krijgt een snelle processor, de ander een vouwbaar scherm en weer een ander meerdere camera’s. De batterij ontwikkelt zich ook door: krachtiger, compacter én draadloos.
<<<<<<<Accu / batterij 1A17KG-5 voor Wouxun KG-889UV KG-816UV KG-818UV
voordelen van draadloos opladen
Je kent het wel, nog maar 5% batterij en je wilt je gsm zo snel mogelijk opladen. Maar waar ligt die kabel nou weer? En heb je je kabel net gevonden, werkt ie niet meer of zit er een grote knoop in de draad… Heel gekende situaties waar de draadloze opladers helemaal komaf mee maken.
Je smartphone begint meteen met opladen zodra hij in contact komt met de lader. Je hoeft geen kabel meer aan te sluiten. Intussen heb je ook verschillende draadloze oplaadoplossingen. Niet enkel meer de standaard opladers, maar ook draagbare powerbanks, laadstations als interieurelement (bijvoorbeeld een stijlvolle organizer).
We gebruiken onze smartphone dagelijks. Soms zonder het goed en wel te beseffen meerdere uren per dag. Hierdoor slinkt ons batterijpercentage ook snel. Opladen doe je dus bijna dagelijks of toch een aantal keren per week. Door het telkens opnieuw in- en uitpluggen van de oplaadkabel slijt je oplaadpoort sneller. Met een draadloze oplader heb je deze poort helemaal niet meer nodig. Je legt je apparaat gewoon op het contactpunt en klaar is kees!
Draadloze oplader kopen? Let op deze drie dingen
De techniek voor draadloos opladen is universeel. Dit betekent dat elke oplader geschikt is voor elke smartphone. Wil je een Samsung Galaxy S10 draadloos opladen? Dan heb je geen Samsung Galaxy S10 draadloze oplader nodig. Je koopt simpelweg een draadloze oplader, sluit deze aan en legt je smartphone erop. Toch lopen de prijzen van draadloze opladers uiteen. Dit ligt aan het aantal spoelen, het merk en de veiligheid van het product. Nieuwere types van Samsung, zoals de S20 en Note 10 en 20, kunnen weer sneller opladen. Deze smartphones laden ook op onder een spanning van 15 watt. Kijk dus goed wat(t) voor profiel jouw telefoon nodig heeft.
De Qi standaard helpt je ook in de veiligheidseisen. Ga voor de zekerheid altijd specifiek de veiligheid van een oplader na. Een onveilige lader kan een smartphone beschadigen, maar ook zorgen voor kortsluiting of zelfs brand.
Let bij het kopen van een draadloze oplader op de ‘Qi-certificatie’. Dit is een universele standaard voor draadloos opladen. De meeste opladers hebben dit certificaat, maar let hier wel op.
Leave a Reply