Glucose meten:Hoe meten?

Glucose meten betekent het meten glucosewaarde in je bloed. Als je diabetes hebt, is het belangrijk om regelmatig je glucose te meten. Er zijn verschillende manieren om glucose te meten, bijvoorbeeld met een bloedglucosemeter of een glucosesensor.

kixx_illustraties_diabetes_-20.png

Wanneer moet je meten?

De frequentie van het meten is afhankelijk van de intensiteit van je behandeling en activiteiten en te bespreken met je arts of diabeteseducator. Om meer inzicht te krijgen in je glucosewaarden kan je (af en toe) een dagcurve meten, bv. een 4-punts dagcurve, waarbij gemeten wordt:
Vóór het ontbijt;
vóór het middagmaal;
vóór het avondmaal;
vóór het slapengaan.

<<<<<<<Accu / batterij 1127889 voor Philips HRC2 Detachable Trilogy EV300
Nadelen van de bloedglucosemeter
Het nadeel van meten met een bloedglucosemeter is dat je elke keer een losse meting moet doen. En dit 4 of 5 keer per dag. Voor veel mensen met diabetes en ook zeker voor kinderen is dit geen fijn moment. Ook kunnen je vingertoppen er ongevoelig of juist pijnlijk van worden. Het meetmoment geeft daarnaast ook alleen maar informatie over het prikmoment. Niet over of je glucose aan het stijgen is of dalen. Of hoe het een paar uur geleden zat.

<<<<<<<Accu / batterij 453561446191 voor Philips Ultrasound CX30 CX50 M6477
Welke glucosemeter kiezen?
De meeste glucosemeters werken met individuele strips, een uitzondering hierop is een glucosemeter die beschikt over een cassette met 50 testvelden. Bij elke glucosemeter wordt een specifieke prikpen geleverd, maar er is geen enkel bezwaar om de prikpen van een ander merk te gebruiken. Bepaalde glucosemeters kunnen naast de glucosespiegel ook ketonen meten, met specifieke ketonenstrips. Dit is vooral belangrijk voor personen met diabetes type 1.
Met bijna alle meters heb je de mogelijkheid om via bluetooth of NFC verbinding te maken met een app. Dat maakt het eenvoudig om je resultaten digitaal te bekijken of te delen met een zorgverlener. Sommige glucosemeters proberen via kleurencodes en/of boodschappen je meer inzicht te geven in je glucosewaarden. Bij de keuze van een glucosemeter kan je ook rekening houden met de eenvoud van bediening, de grootte en leesbaarheid van het scherm, hoe makkelijk bloed op de strip aan te brengen is, en welke extra functies de meter heeft.
Er zijn veel soorten meters op de markt. De verschillen zitten in bijvoorbeeld de grootte van het afleesscherm, het geheugen en de soort teststrips die erbij horen. Kortom: het kiezen van een bloedglucosemeter is maatwerk.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *